Wat is Padel?

Padel is een combinatie van tennis, squash en beachbal. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstanders geslagen worden, zonder dat de bal eerst één van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstander te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien één van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s en meer spelplezier. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren. De kleinere baan en het gebruik van de wanden maakt padel een aantrekkelijke sport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen minder cruciaal zijn en het dus tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden. Het is makkelijk op te pakken en de spelregels en puntentelling zijn hetzelfde als bij tennis. Wel gebruik je een ander racket (padel). Een padelracket is kleiner dan een tennisracket en heeft geen snaren, maar is van fiberglas of carbon. Padel is in 1969 bedacht in Mexico en wordt gespeeld op een veld van 20 bij 10 meter. Door toeval werd het idee van deze nieuwe racketsport meegenomen naar Marbella waar één baan werd aangelegd. In Spanje is het nu de meest populaire sport na voetbal met 5 miljoen spelers. Padel is één van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 10 miljoen spelers. Ook in Nederland is padel inmiddels de snelst groeiende racketsport. De eerste baan werd ín Eindhoven aangelegd bij het Philipsstadion op verzoek van de Zuid Amerikaanse spelers van PSV. Inmiddels zijn er op 10 locaties padelbanen, waarop toernooien en competities worden gespeeld.

De opmars van padel in Nederland en de rest van de wereld is niet te stuiten. De interesse in de sport is groot en de vraag naar nieuwe banen neemt gestaag toe. De KNLTB, de Nederlandse Padelbond en NOC-NSF gaan nauw samenwerken. Veel oud-tennissers hebben de overstap van tennis naar padel gemaakt, maar ook actieve tennissers spelen padel naast het tennis. Uiteindelijk, zo is de verwachting, zal padel één van de vier grootste sporten worden naast voetbal, hockey en tennis.

Spelregels

Padel wordt altijd gespeeld door vier personen, 2 tegen 2. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en omringd door wanden van glas en een hekwerk. De maten van een padelbaan en de bijbehorende wanden staan hieronder weergegeven.

Padel wordt gespeeld met een padelbal. Een padelbal lijkt op een tennisbal maar er is toch verschil. Een padelbal heeft een lagere atmosferische druk per cm2 dan een tennisbal. Kort gezegd betekent dit dat een padelbal over het algemeen minder snelheid heeft dan een tennisbal in een vergelijkbare situatie.

Zoals hierboven al is vermeld is het toegestaan om de wanden tijdens het spel te gebruiken. Dit is echter alleen toegestaan als de bal heeft gestuiterd in het vak van de tegenstander. Raakt de bal direct het glas dan betekent dat een punt voor de tegenstander.

De opslag moet altijd onderhands en diagonaal en dient een keer te stuiteren voor de slag. Bij de opslag is het ook toegestaan de wanden te gebruiken. Het hekwerk mag echter niet worden gebruikt bij de opslag. Als een bal te strak wordt geserveerd en het hekwerk raakt i.p.v. de glaswand betekent dat 2e servicebeurt.

Bron: www.padelwereld.nl

Speciale actie(s)

Contact